Celeb vagyok

Ahol te is sztár lehetsz!…..

Quinoa

Meglepő, de vannak olyan gabonafélék, amelyeket a múlt század végéig szinte nem is ismertünk, pedig egykor igen nagy jelentőségük volt. A quinoa az inkák egyik legfontosabb élelmiszere volt, de a spanyol hódítások során szinte teljesen kipusztult.

A menekülő bennszülöttek azonban magukkal vitték az Andok magasabb vidékeire és így a növény is túlélte a pusztítást. A quinoa nemcsak fontos élelmiszere volt az inkáknak, hanem a vallási szertartásaikban is jelentős szerepet játszott.

Ez az igénytelen növény számos betegség kezelésére alkalmas. Az 1970-es években fedezték fel újra és azóta szinte az egész világot meghódította. A gluténmentes táplálkozás egyik fontos alapanyaga. Ugyanakkor a vegán étrendben is kiemelt szerepe van, hiszen szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható benne.

Kiváló a gyomorpanaszok enyhítésére, de a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek is hasznos. A quinoa semleges íze miatt, tökéletesen alkalmas édes és sós ételek készítésére. Köretként és levesbetétként szintén megállja a helyét.

Print Friendly, PDF & Email
Categories: Szolgáltatás