Diófa a magyar kertekben
Léteznek olyan növények, amelyek egyes kultúrák elengedhetetlen részét képezik. Ilyen a négylevelű lóhere az íreknek, vagy a juharlevél a kanadaiaknak. A magyaroknak nincs ilyen jellegzetes növénye, viszont kevés olyan kertes ház van Magyarországon, amelyiknek a portájáról hiányozna a diófa. Hosszú élettartama miatt, egy család több generációját is szimbolikusan összekötheti egymással. Ugyanakkor a diófa gyümölcse számos étel alapanyagát képezheti. Kalács, számos sütemény és laskaétel receptje egyaránt tartalmazza.
Tanulmányok kimutatták, hogy a diófa gyümölcse és levele is gyógyhatású. Főleg gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő szerepe van. Jó a hasmenés és a bélhurut kezelésére. Levelének forrázatát borogatásra használják, de különféle kozmetikumok is készülnek belőle. Például, a haj ápolására alkalmas pépes massza könnyedén elkészíthető a diófa termésének kopácsából. Számos pozitív hatása mellett, gondoljunk arra is, hogy nyáron mennyire kellemes leülni a koronájának árnyéka alá! Mindezekért megéri ilyen csemetét ültetni.