Cuvée két szőlőfajta házassága
Két különböző dolog összetársításából általában egy különleges, harmadik születik meg. Így van ez a boroknál is. Cuvée a megnevezése az azoknak a boroknak, amelyek két különböző szőlőfajta összeszüreteléséből keletkeznek.
Elég újkeletű szó ez, azonban az eljárás nem. Már annak előtte is készítettek két szőlőfajtából Egri bort, mielőtt ez a kifejezés bekerült volna a köztudatba. Úgyhogy nem a fogalom hozta a módszert, hanem tulajdonképpen csak egy címke került a bor típusára. Nem rossz dolog ez, hiszen tudni kell nevén nevezni a dolgokat és a borászok amúgy is kiváltképpen kedvelik a francia hangzású, speciálisan a borászokra jellemző szakzsargont.
Tehát a cuvée nem jelent mást, mint kétféle szőlő egy helyen való feldolgozását és értékesítését. Természetesen az ilyen bor ízvilága is eltérő, mint a felhasznált szőlőkből készült boroknak külön-külön. Azonban pont az a lényege az eljárásnak, hogy valami újat hozzon létre, ami még nem volt és amire vágynak az emberek. Ha pedig azt szeretné, akkor egy cuvée mellett elgondolkodhat mindezen.