Szürkehályog műtét – A leggyakoribb kérdések és válaszok

Szürkehályog műtét
Szürkehályog műtét

Ha egy betegnél szürkehályogot (cataractát) diagnosztizált a szemész, akkor biztos műtétre számíthat, mivel ez a szembetegség kizárólag így kezelhető. Természetes, hogy ilyenkor rengeteg kérdés fogalmazódik meg az érintett agyában, például, hogy fájdalmas-e a beavatkozás, mennyi időt vesz igénybe, stb… Dr. Szabó Antal szürkehályog specialista erre külön kitér a weboldalán.

Míg régebben csak akkor javasolták a beavatkozást, amikor a páciens látása már jelentősen romlott, addig napjainkban már a látás enyhébb romlása esetén is lehetséges a szürkehályog műtét. Voltaképpen hosszabb folyamat a betegség kialakulása, ami úgy nyilvánul meg, hogy egyre halványabbak a színek, másik jele pedig, hogy az érintett bizonytalanabbul tájékozódik gyenge fényviszonyok között vagy sötétben. Már ezeknél a tüneteknél érdemes fontolóra venni a szürkehályog operációt. Az eljárás nem jár jelentős kellemetlenséggel vagy fájdalommal, teljesen fájdalommentes.

Nem altatásban történik a műtét, hanem szemcseppekkel végzik el a szakorvosok az érzéstelenítést. A beavatkozást követően csak apró kellemetlenségekről számolnak be a páciensek, mint például, hogy az erős fény zavarta a szemüket a műtét során, vagy kisebb nyomást érzékeltek a szemeik körül. Azt is többen elmondták, hogy a kezelést követően néhány órán keresztül könnyezést és fényérzékenységet észleltek. Nagyon rövid idő alatt lezajlik a szürkehályog műtét, de általában 2-4 hétbe telik a teljes éleslátás kialakulása.

Ha a páciensnek egyéb egészségügyi problémája is van, mint a cukorbetegség, akkor kicsit meghosszabbodhat a regenerálódási idő. Ezzel a beavatkozással nemcsak a szürkehályogtól szabadulhat meg a páciens, de a műlencsével a távol- és rövidlátók, valamint a cilinder dioptriával rendelkezők látásán is lehet javítani. Attól sem kell tartani, hogy az operáció után valamikor újra kialakul a szemen a szürkehályog, mert nem fog. Bár az esetek nagyjából 20%-ban előfordul, hogy a műlencse mögött egy úgynevezett másodlagos szürkehályog jelenik meg, de ezt is el lehet távolítani pár másodperces lézeres módszerrel.