Gazdag a fehérborok hazai választéka

Hazánk szőlőtermelő adottságai nagyon jók. A szőlőtermeléshez nagyon fontos a jó talaj, a napos lejtők és a nedvesség a megfelelő időben. Amennyiben ez optimális arányban van, akkor kitűnő bortermő évről beszélünk. Mindkét fajtának, a fehér és a vörös szőlőtermesztésnek is megvannak a megfelelő feltételei. Hazánkban a fehérborok a hangadóak, mivel gyakoribbak az őshonos fehérszőlő fajták. Mivel a fogyasztók mindkét borfajtát kedvelik, ezért természetesen számos vörösbort is termelnek hazánkban, annak ellenére, hogy ezek között jóval kevesebb az őshonos fajta.
A fehérborok készítési eljárása valamelyest különbözik a vörösborokétól, ugyanis itt a héjat rövidebb ideig tartják a muston, de ezen kívül számos más apró trükkje van. Nem véletlen, hogy a fehérborok készítése is családi tradíció nagyon sok pincészetnél, hiszen számos dolgot figyelembe kell venni egy adott évben ahhoz, hogy a végtermék, az elkészült bor kellő mennyiségű és minél zamatosabb legyen. A fehérborok készítése is egyfajta művészet, hiszen az egész termelési folyamatot koronázza meg.